Marion Jurriaans

schilder

Marion Jurriaans – beeldend kunstenaar

Al sinds 1975 is Marion Jurriaans actief als beeldend kunstenaar. Hoewel zij een opleiding beeldhouwen (1975-1980 Rietveld academie) heeft gedaan, is schilderen haar passie, haar leven.

De uitdaging aangaan met de materialen en zien te overwinnen... nooit met gemak, maar wel met een geluksgevoel van het werken op zich. Steeds weer de zoektocht en het avontuurlijke van niet precies weten waar je uitkomt. Harmonie is van belang, compositorisch gezien zijn het de kleuren die richting geven.

De oorsprong van de composities zijn veelal het Zuid-Franse en Andalusische landschap en mens en natuur. Het speciale zuidelijke licht, de bossen, velden en dorpen, inspireren haar tot het maken van een bijna abstracte kleurrijke eenheid. Het is nooit alleen maar het werkelijke beeld; er wordt veel naar eigen inzicht aan toegevoegd. Doel is een evenwicht tussen werkelijkheid en abstractie. Er worden soms wel zeven schilderijen op één doek geschilderd en er schemert altijd wel wat van de voorgaande schilderingen doorheen. Daardoor ontstaat er een gelaagdheid en nieuwe contouren.

‘Het daar te willen zijn’ als toeschouwer, daar ligt de essentie van wat zij wil overbrengen.

Geliefde kunstenaars zijn De Stael, Jozef van Ruyssenvelt, Israëls, Soutine, Zadkine, Brancusie.

Haar atelier in Amsterdam-Oost in een gerenoveerd voormalig badhuis uit 1905, is een ongecompliceerde ruimte met vele materialen, kunstboeken en schildersezels. Daar is het goed toeven om in alle rust te werken.